ЗАЩО ЕЛЕКТРОЛИТИТЕ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ ЗА НАС? - Spring Lady

Spring Lady

ЗАЩО ЕЛЕКТРОЛИТИТЕ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ ЗА НАС?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЕЛЕКТРОЛИТИТЕ?

Електролитите са естествено срещащи се минерали, които носят електрически заряд и произвеждат йони, когато се разтворят в телесните ни течности. Тези йони притежават положителен или отрицателен електрически заряд и могат да се движат свободно през клетъчните мембрани за извършване на различни биохимични функции. Електролитите са многобройни и различни.

Тези, които са най-важни с оглед на храненето ни са калий, магнезий, натрий, хлориди и други. Те изпълняват различни роли в организма, но основно подсигуряват комуникацията между клетки, тъкани и течности. Някои от основните им функции включват например провеждането на нервни импулси, които позволяват на мускулите да се свиват, балансиране на количеството вода в тялото, балансиране на кръвната киселинност и кръвното налягане, възстановяване на увредените тъкани. и т.н.

ЕЛЕКТРОЛИТИ И ХИДРАТАЦИЯ

Изключително важна е ролята на електролитите по отношение на хидратацията. Те са отговорни за насочването на водата и хранителните вещества към нуждаещите се от тях зони и за поддържането на оптимален баланс на течности в клетките в цялото тяло. Най-общо казано, без електролитите водата не може да достига там, където е необходима. Не случайно по дефиниция дехидратацията не е просто загуба на вода, но и загуба на електролити.

Сещате ли се за онова усещане, което обикновено приписваме на жегите през лятото? Нямаме сили за нищо, трудно се съсредоточаваме, искаме да полегнем за малко… Причината е, че тялото ни работи интензивно, за да се охлади и по този начин губи вода и електролити. Същото се случва и при интензивните тренировки. Всъщност, хидратацията има огромен ефект върху нивата на енергия и мозъчните функции. Мозъкът ни се влияе силно от приема на течности и не работи оптимално, когато не е добре хидратиран, ето защо е хубаво да обръщаме внимание на това колко вода приемаме и дали си набавяме необходимото количество електролити, необходими за усвояването й.

ЕЛЕКТРОЛИТЕН ДИСБАЛАНС

В зависимост от начина ни на живот и храните и напитките, които приемаме нивата на електролитите в кръвта ни могат да станат твърде високи или твърде ниски, което води до дисбаланс. А тези нива са в пряка зависимост от количеството на вода в тялото, както и от други фактори. Ето и някои от най-често срещаните предпоставки за загубата на вода, следователно и на електролити:

-> продължителни и интензивни тренировки;

-> обилно изпотяване – излагане на много високи температури през лятото, плаж, продължителни разходки тип градски туризъм, сауна;

-> стомашно-чревни инфекции, диария или повръщане;

-> консумация на по-голямо количество алкохол.

За жалост телата ни не са в състояние да произвеждат електролити самостоятелно. Трябва да си ги набавяме посредством храни или добавки, за да поддържаме нивата им оптимални.

електролиъ екстра

По-долу можете да откриете в кои храни и напитки се съдържат в най-голяма степен, а преди това искам да ви покажа един продукт, който съдържа най-важните за организма ни соли и е много удобен, лесен и вкусен за консумация. Става въпрос за Електролит Екстра на Doppelherz. който съдържа магнезий, натрий, калий, хлориди и глюкоза. Елементи, чиито количества лесно намаляват в случаи на остра загуба на течности от организма. Продуктът е с много приятен портокалов вкус и под формата на сашета, които са много удобни за носене в сака, чантата или куфара.

ХРАНИ И НАПИТКИ, БОГАТИ НА ЕЛЕКТРОЛИТИ

Натрий – поддържа водния баланс извън клетката. Той е от решаващо значение за поддържането на баланса на течностите, киселинно-алкалния баланс, транспортирането на кислород и мускулните контракции. При изпотяване се губи именно най-много натрий, като големите загуби могат да доведат до мускулни крампи. Източник на натрий е солта.

Калий – поддържа водния баланс в клетката. Калият в комбинация с натрий отговаря за генерирането на електрически потенциал и нервни импулси. Няма ли достатъчно натрий и калий, съкращаването на мускулите не може да се осъществи и се стига до крампи. Калият се среща в много храни: зеленолистни, бобови, картофи, броколи, авокадо, банан, портокал, кокосова вода, млечни продукти, пилешко меси, сьомга, кашу, бадеми.

Магнезий – отпуска мускулите, намалява чувството на отпадналост и умора, подпомага метаболизма на глюкозата и се използва в много ензимни реакции. Магнезий съдържат: авокадо, ядки, бобови, семена, пълнозърнести, банан, зеленолистни, какао.

Хлориди – играят роля в мускулните съкращения и предаване на нервните импулси. Съдържат се в в бялото зеле, карфиола, доматите, спанака, сиренето, козето мляко, жълтъците.

Електролитите ни помагат ежедневно, гарантирайки, че телата ни функционират по най-добрия възможен начин. Когато си ги набавяме пълноценно, можем да оптимизираме тренировките си, да предотвратим здравословни проблеми и да постигнем фитнес целите си много по-лесно! Като същевременно поддържаме и общото си благосъстояние.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЗА ЧУДЕСАТА НА МОЛЕКУЛЯРНИЯ ВОДОРОД И КАК ДА СИ ГО НАБАВЯМЕ

ЗАЩО ДИШАНЕТО НА КИСЛОРОД В БАРОКАМЕРА Е ПОЛЕЗНО ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

ВЪЛШЕБНИЯТ МАГНЕЗИЙ И КАК ДА ГО ПРИЕМАМЕ НАЙ-ПРАВИЛНО

КЪДЕ ДА ХАПВАМЕ В БЕЛГРАД?

В ПОДКРЕПА НА ПРИРОДАТА И БЪЛГАРСКИТЕ СОРТОВЕ

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]